Szélgenerátor, szélerőművek vizsgálata


Napjainkban egyre több helyen, már hazánkban is megtalálhatóak ezek a megújuló energiát hasznosító berendezések. Ez egy elektro- mechanikus berendezés, sok elektromos ill. Mechanikus alkatrésszel. Ezen berendezések megfelelő üzemeltetéséhez szükséges, hogy a szervíz szakemberek normál üzem közben is ellenőrizhessék a berendezés üzemi tényezőit.

Vannak olyan problémák, amelyek csak normál üzemi viszonyok között jelentkeznek, de üzem közben nem lehet megközelíteni a berendezést ezt teszi lehetővé a termokamerás vizsgálat, távolról, mindenféle (dárga felvonulási) segédeszköz nélkül lehet bevizsgálni berendezésünk.

Pld: ha egy rendszerben van egy hibás csapágy, mondjuk a szélirányt figyelő kis szárnyacskáé, ha szorul, vagy már be van állva, akkor a szégenerátor nem tud befordulni a szélirányba ill. ha a rendszer teljesítményszabályozása, védelme kifordulással van megoldva, akkor azt sem tudja végrehajtani.

- a főrotor csapágyazása szorul, akkor a hozam nem lesz maximális, valamint akár rezonanciai is felléphet, ami káros lehet a berendezés többi egységeire, végső esetben az egész berendezést tönkreteheti.

Az ilyen fajta hibák csak üzem közben deríthetőek fel.

Rendkívül fontos egy megújuló energiát hasznosító berendezés megtérülésénél, hogy mennyit kell fordítani az adott eszköz, berendezés javítására, ami elkerülhető lett volna. (plusz kiadás)


Berendezés vizsgálata:


- hibás csapágyak

- túlterhelt mechanikai alkatrészek

- hibás elektromos hálózat, csatlakozások

- szélerőművek elektromos központja