Napelem, napelemes rendszerek vizsgálata


Napjainkban egyre több helyen ajánlják és alkalmazzák a megújuló energiák ezen hasznosítási módját. Viszont azt nem árulják el, hogy mekkora szerepet játszik egy szakszerűen telepített és ellenőrzött berendezés élettartamában az, hogy van-e a rendszerben hibás cella.

Ez lehet gyári, de lehet telepítéskor kialakult hiba (mechaniaki sérülés) . Amit csak egy módon lehetséges ellenőrizni normál üzem közben, az pedig nem más mint a hő kamera. Tudnunk kell azt is, hogy nem minden hő kamera alkalmas napelem vizsgálatára.

Ahhoz, hogy egy rendszer a legnagyobb hozam mellett a leghosszabb ideig tudjon üzemelni szükséges egy telepítés utáni és évenként egy időközi ellenőrzésre.

Egy hibás cella nem termel áramot, Söntellenálásként funkcionál és így hőt termel leginkább. Legjobb esetben csak egy egység (modul), de legrosszabb esetben az egész rendszer maximális hozamát visszafoghatja, így rontva a rendszer megtérülését. Nagyban függ, hogy a rendszerben található egységek sorosan, vagy párhuzamosan vannak kapcsolva, természetesen nem kell megnyugodni abban az esetben sem ha épp párhuzamosan vannak kapcsolva, mert egy hibás cella a szomszéd cellát tönkreteszi és így tovább, míg egy totális meghibásodás ki nem alakul.


Rendszer vizsgálata:


- hibás cella kiszűrése

- rosszul telepített berendezés (tájolás, stb …)

- hibás csatlakozók

- hibás modulok