!! FONTOS Klíma vásárlás előtt !!

Klíma és klíma között vannak különbségek?

  

Cikkünkben összeszedtük Önnek azokat a legfontosabb tényezőket, ami miatt a légkodícionálókra is igaz:

  

"Olcsó húsnak híg a leve."

  

Az olcsó klímaberendezések "csak" hideget tudnak fújni, de tele vannak csodás ígéretekkel. Az ígéretekért valóban nem kell fizetnünk egy árva petákot sem, legalábbis előre. Utólag azonban bőven megfizetünk hiszékenységünkért. Ezek a tömegcikkek többnyire már a hipermarketek vagy barkácsüzletek polcain is megtalálhatóak, de mondvacsinált klímaértékesítők is szívfájdalom nélkül húzzák csőbe a hozzá nem értőt.

  

Fontos tisztában lennie azzal is, hogy attól, mert egy klímaberendezés ára meglehetősen borsos, még nem garantálja, hogy megbízható, nem egészségkárosító, optimális teljesítményű és energiatakarékos.

     

Honnan ismerhető fel a gagyi klíma, szerelő vagy értékesítő?

   

1. A légkondi a legrövidebb garanciaidővel rendelkezik

  

Ha ezt vásároljuk meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy a rövid garanciaidő után szinte azonnal használhatatlanná válik a klímaberendezésünk. Ha pedig újat kell vásárolnunk, akkor máris nagyot buktunk a bolton. Ha pedig egy hangos, egészségromboló, nagy fogyasztású gépről volt szó, akkor ez a kudarc talán egy életre elveszi a kedvünket otthonunk klimatizálásától.

  

Kérje már a klíma kiválasztásakor szakértőink tanácsát!   


2. Túl kicsi vagy túl nagy teljesítményű klímát sóznak ránk

  

A kis teljesítményű klíma pont akkor nem fogja lehűteni a klimatizálandó helységet, amikor a legmelegebb van. Vagy folyamatos üzemelés mellett eléri ugyan a kívánt hőt, ám az energiaigénye olyan mértékben növeli meg villanyszámlánkat, hogy csak ritkán merjük majd bekapcsolni.

 

A szükségesnél nagyobb teljesítményű légkondi hirtelen lehűti ugyan a helységet, de azután azonnal kikapcsol, majd a berendezési tárgyak által árasztott meleg hatására hamar vissza kell kapcsolnia, amely gazdaságtalan üzemeltetést eredményez és ráadásul zaj valamint huzatérzet kialakulását okozza a nagy mennyiségű légszállítás következtében.

  

3. Hangos üzemelés, erős huzatérzet

  

Egy nappaliban vagy dolgozó szobában (irodában) sem kellemes tartózkodni, ha a zaj és a nagy mennyiségű levegő áramoltatása zavarja meg a kikapcsolódást, de a hálószobákban ez még lényegesebb elkerülendő probléma.

Az ember éjjel sokkal érzékenyebb a zajra és a huzatra, mint nappal. Ha a meleget zajra és huzatra cseréltük, akkor egy probléma helyett két újabbat csináltunk, ráadásul még fizettünk is érte.

   

4. Könnyű és gyors felszerelést ígér a gyártó, a leírás vagy az eladó

  

Fontos odafigyelni a klíma beltéri egységének megfelelő helyre való felszerelésére, ez sokszor nem a legegyszerűbb kivitelezést eredményezi, de ennek elmulasztása esetén lehet, hogy pont a helyiségben tartózkodó emberekre, növényekre fújja majd a 6-7 fokos hideg levegőt, melynek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A jó klímaválasztás után legfontosabb a készülék felszerelését végző szerelő szakember felkészültsége, mely egyrészt szakmai tudásból másrészt megfelelő szerszámozottságból és a beépített elemek (csövek, vezetékek, szigetelések)  minőségéből tevődik össze.

   

5. Feltűnően magas szerelői árkedvezmény

  

Azokat az árdifferenciákat, melyeket egyes "szerelők" tudnak produkálni, sajnos a nem megfelelő anyagok beépítésével tudják biztosítani, ennek kivétel nélküli következménye a berendezések rövid időn belüli meghibásodása, melyre egyik klímakészülék gyártó sem vállal garanciát. A készülékgyártók mindegyike csak és kizárólag "KÉKKÁRTYÁVAL" rendelkező klímaszerelő által beszerelt és hitelesített garancialevelet fogad el, ennek hiánya a garancia azonnali megszűnését eredményezi és saját költségünkre kell megjavíttatni a készüléket hacsak a szerelő nem vállalja át a készülék javítási költségét. Azok a szerelők, akik nem rendelkeznek kékkártyával nem is juthatnak hűtőgázokhoz, hiszen nem szolgálják ki őket a hűtőgáz forgalmazók.

   

6. Áron aluli hűtő-fűtő klímák

  

Népszerűvé váltak a hűtő-fűtő klíma berendezések, azt viszont kevesen tudják, hogy a készülékek nagy része csak tavasszal és ősszel alkalmas fűtésre és általában hűteni is csak külső 18 fokig tudnak stabilan, azonban vannak magasabb kategóriájú készülékek amelyek akár egész télen alkalmasak fűtésre, persze ezeknek a berendezéseknek magasabb az áruk is.


7. Olcsó "öntisztító" klímaberendezés vagy karbantartást nem igénylő légkondi

  

Ez egy szóval kamu.

Minden klíma készüléknél nélkülözhetetlen az éves karbantartás, melynek egészségügyi okai is vannak, ugyanis a berendezés belsejében kialakuló kondenzvíz a baktériumok és gombák terjedésének melegágya, ezek közül a legveszélyesebbnek tarják a legionella baktériumot, mely úgynevezett légiósbetegséget (legionellózist) okoz, de nem szabad megfeledkezni a készülék műszaki felülvizsgálatáról sem, mivel egy kis hűtőgáz hiány is a berendezés súlyos meghibásodását okozhatja.

A kicsit drágább korszerű berendezések különböző nagyon fontos funkciókat is ellátnak, mint például szűrik is a rajtuk átáramló levegőt, friss levegőt juttatnak a helyiségbe, és olyan speciális funkciókkal rendelkeznek, melyek megakadályozzák a berendezésben kialakuló gombák elszaporodását, nem lehet kihagyni a rendszeres karbantartását.

   

Mielőtt palira vennék, kérjen ingyenes tanácsot szakembereinktől!