Engedélyköteles lett a klímaszerelés

Engedélyköteles lett a klímaszerelés


Magyarországon kétszázszor több klíma van ma, mint tíz évvel ezelőtt.

  

Évente nyolcvanezer új készülék kerül felszerelésre.

  

Építési engedély köteles lett a homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire szerelt légkondicionáló berendezések elhelyezése, mivel folyamatosan melegedő időjárásunk hatására egyre többen szereltetnek fel légkondicionálókat.

  

Az önkormányzatok folyamatosan ellenőrzik a már felszerelt klímaberendezéseket is, melyeket engedély hiányában le is szereltethetnek.

  

A leszerelést az alábbiakkal indokolják:

  

• városképrontás

• közös használatú épületek homlokzatainak károsítása

 

2006-tól az újonnan benyújtott építési engedélyek mellé kötelezően csatolni kell a klimatizálási tervet, melynek tartalmaznia kell a berendezés helyének megjelölését, viszont senkit sem fognak kötelezni a légkondicionálók beépítésére.

  

Ennek ellenére célszerű a készülékekhez szükséges előcsövezéseket és előkészítéseket az építkezés során elkészíttetni, ellenkező esetben a későbbiekben megeshet, hogy csak átalakítással oldható meg a beltéri illetve kültéri egységek tervszerinti elhelyezése.

  

Sokan emiatt választják a kevésbé esztétikus kábelcsatornás megoldásokat. Ám célszerű a klímaberendezést külön automatáról üzemeltetni, melynek kialakítása szintén az építkezés folyamán oldható meg.

  

 

Legyen előrelátó!  

 

 

Ingyenes tanácsadásért keresse ügyfélszolgálatunkat!