Mennyit fogyaszt a klíma ?

Mennyit fogyaszt a klíma ?


Míg egy hagyományos, split készülék D, vagy E energiaosztályba sorolható (még a legjobb márkák is csak C osztályúak), addig az invertes klíma A és B osztályú, vagyis kategóriájában a leginkább energiatakarékos készülék.  Működését tekintve az invertes egység a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik, és a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges teljesítmény alapján fokozatosan emeli a teljesítményt. A hagyományos készülék ezzel szemben inkább hasonlít egy lámpa fel- vagy lekapcsolásához, amikor az egység bekapcsol, teljes erővel működik a készülék.

Egy hagyományos split klíma esetében, ha a maximális hűtési teljesítmény 50 százalékára van szükség, akkor egy üzemórán belül harminc percet megy száz százalékon, illetve harminc percet áll a kompresszor, míg az invertes berendezés ilyenkor hatvan percet megy 50 százalékos teljesítménnyel, ugyanis ekkor a készülék hatásfoka sokkal jobb, mint 100 százaléknál. készülék a tényleges hűtési igényekhez igazítva tudja szabályozni a kompresszor fordulatszámát. Vagyis, amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt értéket, a készülék alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort. Ezzel mintegy 44 százalék energia takarítható meg a hagyományos megoldáshoz képest.  

Fontos tudni, hogy a klíma hatásfokát, más néven jóságát az úgynevezett COP szám mutatja. Ez az egyszerű hányados azt jelzi, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a készülék hatásfoka. Egy átlagos készülék jól méretezett viszonyok között 2-3 közötti COP értékkel üzemel, egy magasabb minőségű berendezés elérheti a 4,4 COP értéket is.

Ám sokan azzal sincsenek tisztában, hogyan csökkenthető az energiafogyasztás, vagy fordítva nézve, mitől nő a fogyasztás. Gyakran a rosszul tervezett, elméretezett klímarendszer felelős a magas villanyszámláért. Mivel a klíma fogyasztása függ a működés helyszínének térfogatától, a falak, az ablakok nagyságától, ezért érdemes mindenképpen ezeknek megfelelő teljesítményű készüléket választani. Továbbá figyelembe kell venni az üvegezett szerkezetek tájolását is.

Többet fogyaszt a készülék, ha gyakran üzemeltetés közben gyakran nyitogatják az ajtót, nyitva felejtik az ablakot, ha nagy üvegfelületen erősen süt be a nap, nem megfelelő az épület hőszigetelése, vagy, ha a kinti és a benti hőmérséklet között túl nagy a különbség.  Egy nyugati vagy déli fekvésű, hatalmas üvegablakokkal határolt szoba túlmelegedése ellen lehet úgy is védekezni, hogy növeljük a klímaberendezés teljesítményét, de ennél sokkal gazdaságosabb, ha a klíma mellett gondoskodunk az üvegfelület árnyékolásáról.

Energetikailag figyelembe kell venni az adott helyiségben tartózkodó emberek hőtermelését is, ami általában száz watt körül van. A nagyobb létszám tehát befolyásolhatja a szükséges hűtőteljesítményt.

Nemzetközi és hazai zöld szervezetek egyaránt igyekeznek jó tanácsokkal ellátni a klímázókat a Föld megóvása érdekében. Ők azt javasolják, válasszunk olyan modellt, amely energiatakarékos, és nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat, tehát nem frenollal üzemel. Csak a déli melegedés környékén kapcsoljuk be a légkondicionálót, éjszakára pedig ha tehetjük hagyjuk nyitva az ablakot, hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.  Mielőtt a klímakészülék távirányítójáért nyúlnánk, próbáljunk meg kereszthuzatot csinálni, ez ugyan nem csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősen befolyásolja a hőérzetünket.

Egy lakásban, de még inkább egy irodában rengeteg észrevétlen hőforrás ontja magából a meleget. Minden bekapcsolt számítógép, nyomtató, fénymásoló hőt ad le, amivel a klímaberendezésnek kell megbirkóznia. Ezért figyeljünk arra, hogy csak akkor kapcsoljuk be a gépeket, amikor szükség van rájuk, ezzel máris duplán lehet spórolni. Ha a konyhában megy a sütő, ne használjuk a légkondit.

Már a karbantartással és tisztítással is sokat lehet megtakarítani, hiszen a koszos filter rontja a gép hatékonyságát, ezért fontos, hogy a készüléket évente kétszer szakértő ellenőrizze.

Példaként álljon itt egy kis táblázat feketén fehéren néhány ismert, és népszerű típus fogyasztási adataival.