Mi az az “Energiaosztály” ?

Mi az az "Energiaosztály " ?


A reklámokban hallható, olvasható teljesítmények (2,6 kW, 3,5 kW) nem a befektetett energiát (teljesítményfelvétel) jelentik, hanem a készülék hűtő, illetve fűtőteljesítményét. A befektetett energia ennek a töredéke, amit a COP és EER értékek hányadosaiból számíthatunk. Ezen számítások egyszerűsítése céljából az Európai Unión belül meghatároztak egy egységes besorolást, amit energiaosztály-nak, vagy energia-besorolásnak nevezünk.

  

Klíma készülékek esetében az energiaosztályokat az úgynevezett EER és COP hűtési, illetve fűtési teljesítménytényezők alapján adják. Ezek a számok határozzák meg a klíma készülék jósági fokát, hogy egy egység (pl 1kW) villamos energia hatására mekkora hűtő, illetve fűtőteljesítményt képesek előállítani. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy mekkora EER illetve COP értékekhez, milyen energiaosztály besorolások tartoznak.

A legjobb energiafelhasználású, így a legjobb hatásfokú készülékek az "A" energiaosztályba tartoznak, ezt követi az összes többi.Mivel a légkondicionálóknak két hatékonysági tényezőjük is van, a gyártók minden esetben két betűjelet adnak meg. Pl.: A/B vagy C/C. Az inverteres klímák esetében a megnövelt hatásfok tisztán látszik a klíma EER és COP értékein. Ezek a klímák ezért magasabb, általában "A/A"-s besorolást kapnak.

EER (E.E.R.) = Hűtési teljesítménytényező. A hűtés hatékonyságát jellemző számadat, mely az egységnyi villamos energiából előállított hűtőteljesítményt adja meg. Például ha EER = 3,2  akkor 1kW felhasznált villamos energiából 3,2 kW hűtőteljesítményt ér el az adott klímaberendezés.

COP (C.O.P.)  = Fűtési teljesítménytényező. A légkondicionálók fűtési hatékonyságát jellemző számadat. Az energiaosztályba sorolás értékének második betűjele. Érdekességként megjegyzendő, hogy a középkategóriás inverteres készülékeknél a C.O.P. értéke 3,4 felett van, ami jelen gázárak mellett versenyképessé teszi a klímaberendezéssel történő fűtést.