Személyképesítési kategóriák

Személyképesítési kategóriák


F-gáz 1. Kategória    (cégünk alkalmazottjai ezen kategóriával rendelkeznek)


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében az I. kategóriába tartozó képesítés hűtőközeg vásárlására, valamint minden hűtő- és klímaberendezés hűtőgépének szerelésére, javítására, továbbá a kötelező szivárgásvizsgálat elvégzésére és hűtőköri beavatkozásra ad jogosultságot.


Az I. kategóriás vizsgára való jelentkezéshez szükséges szakmai előképzettség:


Közvetlenül jelentkezhetnek vizsgára a "B-I." kategóriájú (minden hűtő-és klímaberendezés hűtőgépének szerelésére jogosító) arcképes zöld kártyával és narancssárga kártyával rendelkezők.

Legalább egy év szakmában eltöltött gyakorlat és "Hűtő-és klímaberendezések szivárgásvizsgálatára képesítő" tanfolyam elvégzése után jelentkezhetnek:


F-gáz 2. kategória


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében a II. kategória a 3 (hermetikusan szerelt rendszerek esetében: 6) kg-nál kevesebb hűtőközeg töltetű hűtőkörök szerelésére, javítására (hűtőköri beavatkozásra) és  hűtőközeg vásárlására  ad jogosultságot. A legalább 3 kg hűtőközeg töltetű hűtőkörök kötelező szivárgásvizsgálatát csak I. kategóriájú személy felügyelete mellett, hűtőköri beavatkozás nélküli végezheti!


A II. kategóriás vizsgára való jelentkezés feltétele:


A II. kategória ismeretanyaga lényegesen több, mint amit a korábbi „Lakossági klíma" és „Kisklíma" tanfolyamok tartalmaztak, ezért a vizsgához ezek ismerete önmagában nem elegendő.

Közvetlenül jelentkezhetnek vizsgára:

Csak kiegészítő képzés elvégzése után jelentkezhetnek:

Akik 3(6) kg-nál kevesebb hűtőközeg töltetű berendezésekről nem rendelkeznek az alábbi ismereteket lefedő tanfolyami végzettséggel vagy azt igazoló jogosultsággal.

Kiegészítő képzésként elfogadott az OMKT által jóváhagyott képzési program szerint lebonyolított, 120 órás "Kisteljesítményű hűtő- klíma- és hőszivattyú-szerelő", fenti 5 modulból álló tanfolyam. (Egyes modulokból felmentés kérhető, az előzetesen megszerzett tudás alapján.)


F-gáz 3. kategória


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében a III. kategória a 6 kg-nál kevesebb hűtőközeg töltetű, hermetikusan szerelt rendszerekből való hűtőközeg-visszanyerésre és hűtőközeg-kezelésre jogosít, szerelés e képesítés birtokában nem végezhető. A kategória hűtőközeg vásárlására nem jogosít!


A III. kategóriás vizsgára való jelentkezés feltétele:


„G" kategóriájú, arcképes fehér kártya megléte, vagy az OMKT által jóváhagyott képzési program szerint lebonyolított "Hűtőközeg lefejtő" tanfolyam.


F-gáz 4. kategória


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében a IV. kategóriába tartozó személyek a hűtőköri beavatkozás nélküli kötelező szivárgásvizsgálatra jogosultak. A berendezések környezetbarát üzemeltetése érdekében a kategória megszerzéséhez hűtőberendezés kezelői alapképzettség szükséges. A kategória hűtőközeg vásárlására nem jogosít!


A vizsgára való jelentkezés feltétele:


Hűtéstechnikai berendezéskezelő (OKJ 31 522 02 0010 31 02) szakképzettség és Hűtő- és klímaberendezések szivárgásvizsgálatára képesítő tanfolyam elvégzése.


F-gáz 5. Kategória

Gépjármű és szállítmány légtérhűtő berendezésekhez (MAC) kapcsolódó személyi képesítés


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében az V. kategória alá a gépjármű légkondicionáló berendezéseket szerelő személyek tartoznak. A kategória gépjármű és szállítmány légtérhűtő berendezések hűtőközeg-lefejtésére, valamint hűtőközeg kezelésére jogosít. A kategória hűtőközeg vásárlására nem jogosít!


Az FG-V. kategóriás vizsgára való jelentkezés feltétele:


„G" kategóriájú, arcképes fehér kártya megléte, vagy az OMKT által jóváhagyott képzési program szerint lebonyolított "Hűtőközeg lefejtő" tanfolyam.


F-gáz 6. Kategória

Gépjármű és szállítmány légtérhűtő berendezésekhez (MAC) kapcsolódó személyi képesítés


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében az V.I kategória alá a gépjármű légkondicionáló berendezéseket szerelő személyek tartoznak. A kategória hűtőközeg vásárlására, valamint gépjármű és szállítmány légtérhűtők hűtőkörének javítására, hűtőköri beavatkozásra jogosít.


Az V.I. kategóriás vizsgára való jelentkezéshez szükséges szakmai előképzettség:


- "B-I." kategóriás zöld kártya megléte, vagy;

- "Ipari-és kereskedelmi hűtőgépszerelő", vagy "Hűtő-és klímaberendezés szerelő, karbantartó" OKJ-s szakképzettség.


F-gáz 7. Kategória

Gépjármű és szállítmány légtérhűtő berendezésekhez (MAC) kapcsolódó személyi képesítés


A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében az V.II kategória alá a gépjármű légkondicionáló berendezéseket szerelő személyek tartoznak. A kategória hűtőközeg vásárlására, valamint legfeljebb 3 kg hűtőközeg-töltetig gépjármű légtérhűtők hűtőkörének javítására, hűtőköri beavatkozásra jogosít.


A VII. kategóriás vizsgára való jelentkezéshez szükséges szakmai előképzettség:


„E-II" kategóriájú, arcképes zöldkártya megléte, vagy az OMKT által jóváhagyott képzési program szerint lebonyolított "Mobil hűtő és járműklíma tanfolyam" elvégzése.