Kókler, Pancser, Kókányoló, Szezonlis klímaszerelők felismerése

Kókler, Pancser, Kókányoló, Szezonális klímaszerelők felismerése


Sajnos egyre több olyan esettel találkozunk, ahol a klíma szakmát bemocskoló nem képesített vállalkozások, vagy engedély nélküli mondvacsinált szezonális, kókler egyén általl szerelt berendezéshez hívnak ki és panaszkodnak, hogy átverték őket, mert a gép nem tökéletes, idő előtt meghibásodik, a garanciát nem tudja érvényesíteni, nincs aki felvegye a telefont, vagy a megadott telefonszámon egy olyan ember jelentkezik be akinek fogalma sincs, hogy miről beszél a károsúlt ügyfél.


Ezért Cikkünkben összeszedtünk pár fontosabb jellemzőt ami igaz a fent említett klímaszerelőkre, hogy segítsük felismerni időben őket és elkerülni a problémás pillanatokat.

 

Autó:

Általában az ilyen klímaszerelőknek nincsen céges autójuk, hanem egy valamely kombi típusú autóval jelennek meg a helyszínen és a gyéren felszerszámozott kis sumák vállalkozásukat ebbe az autóba sűrítik be a klímakészülék mellé. Nincs cég LOGO se elérhetőség megadva a járművön.


Szerszámok- gépek:   

A teljes szerszámkollekciójuk jobbik esetben max. két fúrógép (ami egy hitvány minőségű barkácsgép) 1db kalapács és pár villáskulcs, ami ütött- kopott és ez egy szintén ütött- kopott szerszámos ládába van belesűrítve.


Létra:

1 db minőségi bizonylatnélküli 4-5 fokos ütött- kopott falétra, de az is előfordul, hogy a megrendelőtől kér.


Telefon:

Legtöbb esetben csak egy mobil számon érhető el az illető, nincs másik szám.


Weboldal:

Nincs, vagy csak egy “free” tárhelyen elhelyezett, nem fizetős, feltöltött információ és egyéb tartalom nélküli 1-2 oldalas weboldal, ahol pár mondatban leírja, hogy ő milyen olcsó és, hogy milyen minőségi munkát végez. Se múlttal, se referenciával, se pedig minősítéssel nem rendelkezik.


Munkavégzés ideje:

Nem munkaidőben, hanem pld 16 óra után, vagy hétvégén vállal munkát mindenféle kifogásra hivatkozva. Pld: hogy már hétközben tele van. Természertesen ez nem jelenti, hogy munkaidőben nem jelennek meg, hiszen van szabadság is…


Fusi munkás:

Valahol főállásban dolgozik egy klímaszerelő cégnél, majd kis plusz bevételér munkaidő után Fusizik, Maszekol. Nincs is evvel baj, mivel végzett szakmunkás csak tudni kell, hogy a Minősítést azt a vállalkozás, cég kapja ahol épp dolgozik és így mint magán ember, nem jogosúlt klíma beüzemelésre.

Vagy egy teljesen más profilú cég neve alatt dolgozik (ami szintén nem képesített, azaz ő végzi a munkát és pld. egy építőipari cég (jó haver) állítja ki a számlát, amit nem a helyszínen, állít ki, hanem, vagy már készen hozza, vagy később viszi vissza.


Porszívó:

Porszívó hiánya, jellegzetes dolog, ami arra utal, hogy nem hivatalos klímaszerelő az illető. Ilyenkor a megrendelő szobaporszívóját kéri el, hivatkozva arra, hogy ez nem olyan nagy kosszal jár, ami már tönkretenné a porszívót.

- Saját tapasztalatból mondom, sajnos én még, amikor nem voltam klímaszerelő találkoztam egy ilyen emberrel, aki a fiával jött szerelni a klímát és nem volt porszívója, majd elkérte a saját porszívónkat, ami a szerelés alatt szépen tönkre is ment. Na ilyenkor mit tegyünk.

A lakás porszívók nem arra vannak kitalálva, hogy a fúrás alatt keletkezett rendkívül finom beton port elszívják. Arra speciális szűrővel ellátott IPARI porszívót kell alkalmazni.

Persze ha a vállalkozó a könnyebb szállíthatóság miatt mondjuk egy házi porszívóval állít oda az a vállalkozó baja, de semmi esetre se adják oda a sajátjukat. Az íly módon tönkrement poszívót nem tudja garanciálisan megjavíttatni.

Kerülje el az ilyen jellegű problémát…


Vákuumszivattyú:

Elérkeztünk egy nagyon fontos tényezőhöz. Sokan sajnos nem is tudják, hogy miért is szükséges a vákuumszivattyú (vákuumozás) egy klíma telepítésnél és a legrosszabb, hogy ezt némely hűtés és klíma szakmában dolgozó ember sem tudja.

Ez egy összetett kérdés, dolog, amire érdemes sőt muszáj időt szánni mind kivitelezőnek, mind pedig megrendelőnek, legalább is az itt leírtakat tekintve.


Cégünk leírja a VÁKUUMOLÁS lényegét, kivitelezését, kivitelezhetőségét, fontosságát pár mondatban.


Lényege: A szerelés közben a rendszerbe (csövekbe) bekerülő idegen gázok, nedvesség eltávolítása.


Hogyan is zajlik a folyamat: szerelés közben a csövekbe nedves levegő és egyéb gáz áramlik, ez egy természetes folyamat,de az így bejutott idegen gáz, nedves levegő a lezárt rendszerben található olajjal (kompresszor) elkeveredik és az olaj elsavasodását okozza, ami (savas olaj) a kompresszorban lévő állótekercs huzalszigetelő műgyantarétegét lemarja, majd menetzárlatot, idővel tekercszárlatot okoz és végül a berendezés meghibásodik.


Ez nem garanciális hiba!


Ennek elkerülése végett van szükség a VÁKUUMSZIVATTYÚ használatára. A vákuumszivattyú az íj módon rendszerbe jutott nedvesség, és idegen gáz eltávolítására szolgál, de…


HANGSÚLYOZOM DE csak is +20C -os rendszer hőmérsékletnél!!!


Miért is van ez? A vákuumozással végül is egy alacsonyhőmérsékletű forralást végzünk.

Folyamat: alapesetben a víz 1 bar (101 325 Pa) nyomáson 100 C fok hőmérséklet mellett párolog el. Ez a folyamat hegytetőn 1000-2000 m magasban hamarább kezdődik el, mivel a légköri nyomás ott alacsonyabb. Ezt a tulajdonságot használták fel a vákuumozási technológiánál. Vagyis a légköri nyomást lecsökkentjük annyira, hogy a víz elpárologjon a rendszerből, na és itt jön a DE, de csak 20C -os rendszerhőmérsékletig, mivel az ez alatti hőmérsékleti tartományoknál már olyan kis légköri nyomást kellene előállítani, hogy azt már a mai technológiájú vákuumszivattyúk nem képesek előállítani azaz NEM LEHETSÉGES A VÁKUUMOLÁSal a nedvesség eltávolítása.

Elérkeztünk egy új fontos ponthoz, ami úgy hangzik.


Min. +20 C -os külső átlag hőmérséklet kell ahhoz, hogy egy klímaberendezést a klímatechnológiai előírásoknak megfelelően tudjunk BEÜZEMELNI!


Az az, aki ez alatt üzemel be berendezést az nem az előírásnak megfelelően jár el, és így a megrendelőt megkárosítja! Természetesen ez nem ott azonnal jelentkezik, hanem 1-2 év elteltével, de akkor már az ilyen mondvacsinált szakember hol lesz!?

Tény, és ezt saját tapasztalatból tudom, mivel ugye klímaszerelő vagyok és sokat utazom, hogy találkoztam már olyan nem is kis nevű Szegedi klímás céggel, aki kb. +5 C-os külső hőmérsékletnél telepített és üzemelt be berendezést! Kérdés, hogy hogyan végezte azt szakszerűen ? Válasz: SEHOGY!


Képtelenség a rendszerbe jutott nedvességet +20 C-os rendszer hőmérséklet alatt eltávolítani!

Nincs hozzá megfelelő Vákuumszivattyú


És mivel a rendszerből elszívunk levegőt- közeget így a rendszer energiája csökken tehát az még inkább hűl, mint hogy melegedne képes akár 1-2 C-ot is hűlni ezért is találták ki mérések és tapasztalat útján a +20C-ot.


Ha valaki önnek +20C alatt telepíti a klímáját, akkor az nem szakember és garancia vesztéssel jár.


Következő kérdés, de hogyan is néz ki egy vákuumszivattyú? :


Hát így :)Cikkünket nem leminősítés céljából, nem sértésnek szántuk, hanem segítségnek a leendő klímtechnikai berendezés tulajdonosoknak, hogy a régóta dédelgetett álmukban segítségükre lehessünk, nehogy az ilyen mondvacsinált “klíma szerelők” plaira vehessék őket és végre a nagy kánikulai melegben, nyugodtan hűsölhessenek és aludhassonak.


Ezek a “tünetek” ált. csoportosan fordulnak elő


Mielőtt palira vennék, kérjen ingyenes tanácsot szakembereinktől!

Természetesen több típus létezik, de felépítésükben nem különböznek.


Mi úgy szoktuk mondani: “ na, akkor kezdjünk mosolyogni, mivel a vákuumozási folyamat már a beüzemelés utolsó stádiuma és a munkának is lassan a végéhez közeledünk, ezért hát mosolyogjunk, ill. Mert a masinán van egy smájli :)


Érdemes odafigyelni, hogy egy jobb minőségűvel hajtsuk végre a vákuumolást, mert a No name kategóriák, nem tudnak olyan végvákuumot előállítani, úgy a +20C -os hőmérsékleti határ is jóval magasabb mint a jobb minőségű, több lépcsős Refco, vagy Rottenberger vákuumszivattyúknál.

Rottenberger

Refco

Rotary

Bővebben: képesítésről