Klíma vagy gázfűtés?

Klíma vagy gázfűtés?


Ha már klímaberendezést vásárolok helységeim hűtésére a nyári meleg napokra, akkor azzal esetleg fűteni is tudnék?

  

Az átmeneti tavaszi és őszi időszakon kívül akár egész télen is fűthetek klímával?

  

Ebben a cikkünkben azt tekintjük át, hogy milyen külső hőmérsékletek esetén milyen klíma berendezések alkalmazhatók hatékonyan, akár télen is.

  

A hagyományos fix fordulatszámú kompresszorral szerelt klíma készülékek 0-tól mínusz 5 Celsius fokos külső hőmérsékletig alkalmasak fűtésre.

  

Ebből következik, hogy ezekkel a készülékekkel csak az úgynevezett átmeneti időszakokban (tavasszal és ősszel) tudunk fűteni.

  

Ha  télen is szeretnénk fűteni klímaberendezésünkkel, akkor mínusz 5 Celsius foknál alacsonyabb külső hőmérsékletre is fel kell készülnünk. Ez esetben inverteres vezérléssel ellátott klíma berendezést kell választanunk, amely a kompresszor fordulatszámának változtatásával a berendezésben áramló hűtőközeg tömegáramát tudja szabályozni. Ezek a klíma berendezések mínusz 15 Celsius fokos külső hőmérsékletig is tudják biztosítani a szükséges fűtőteljesítményt.

  

Mire számíthatunk még a klímával történő fűtés során?

  

 

1. Kondenzvízre a kültéri egységből

  

A nyári üzemeltetésnél megszokott kondenzvíz a fűtési üzemmódban sem marad el, csupán nem a beltéri egységben keletkezik a kondenzátum, hanem a kültéri egységben, melynek elvezetéséről gondoskodnunk kell.

  

 

2. Fagyott kondenzátumra

  

Az is előfordul, hogy a kültéri egység hőcserélő bordázatára a kondenzátum ráfagy, emiatt időnként a klíma berendezés megszakítja a fűtést és leolvasztja ezt a jégburkot, majd tovább folytatódik a fűtés.

  

 

3. Fűtés gazdaságossága - COP

  

Ez sem elhanyagolható tényező, hiszen a légkondícionáló berendezések nem a hagyományos fűtőbetéttel végzik a fűtést, hanem egy hőszivattyú segítségével, melynek fontos mérőszáma az úgynevezett COP érték. A COP egy mértékegység nélküli szám, melyet a leadott és a befektetett energia hányadosaként kapunk. Ezen hányados alapján kerülnek besorolásra az egyes klíma berendezések a megfelelő energiaosztályokba, amelyet az alábbi ábrán láthat.

  

Minél nagyobb ez a COP hányados, annál jobb hatásfokú a berendezés, annál kevesebb energia befektetésével tudja ugyanazt a fűtési energiát leadni, azaz annál energiatakarékosabb a berendezés.

  

 

Egy jó COP-vel rendelkező klímaberendezés a gázfűtéssel azonos vagy attól kedvezőbb áron képes fűteni.

  

 

Nagy előnye a klímával történő fűtésnek, hogy a gázfűtéshez elektromos áram és gázellátás is szükséges, míg a klímaberendezéshez csak elektromos áram kell, hogy a rendelkezésünkre álljon.

  

 

Kérje szakemberünk tanácsát a hűtő-fűtő klíma kiválasztásához!